Shortlink

Vrasja e Santos, Policia identikit pa fytyra për autorët, RENEA dhe FNSH “zbarkojnë” në Fushë-Kuqe

ndjekja

Një javë nga vrasja e bankierit Artan Santo,policia e shtetit ka arritur të bëjë një identikit të vrasësve.
Burime nga blutë sqarojnë se falë veprimeve të laboratorit kriminalistik është bërë e mundur të percaktohet gjatësia dhe pesha e atentatorëve, ku përveç të tjerash është bërë i mundur ndërtimi i fizionomisë së tyre.
Ekspertët kriminalistik të përfshirë në hetim kanë patur vështirësi në ndërtimin e tipareve të fytyrës së vrasësve,pasi në asnjë moment ata nuk e kanë hequr skafandrën nga koka, të paktën në ato zona ku motorri është fiksuar nga kamerat e sigurisë.
Grupi hetimor sqaron se një provë e e mirë të duart e tyre,e cila ka shërbyer dhe për identikitin janë përgjimet e telefonave të bërë në zonën e bllokut atë ditë. Sipas hetuesve survejimi i numrave celularë ditën e vrasjes,përpara saj dhe pastaj ka shërvyer për të ndërtuar një foto të përafërt me personat që kanë qëlluar.
Një tjetër detajë që është përfituar nga përgjimi është dyshimi se dy vrasësit të mos kenë vepruar vëtem atë ditë. Grupi hetimor ka bindjen se dy atentatorët kanë pasur ndihmë nga persona të tjerë, por nuk japin detaje se cili ka qënë funksioni i tyre gjatë asaj ditë, përpara dhe pas saj.
Mësohet gjithashtu se, disa prej të shoqëruave kanë dijeni për ngjarjen, dyshime që priten të konfirmohen nga përgjimet por shoqërimet që janë kryer gjatë të enjtes në Fushë-Kuqe të Laçit. Ndërsa grupi hetimor është në pritje të ekspertizës së shenjave të barutit gjetur në duar e Sajmir dhe Klodian Gjoza.
Ekspertiza do të përcaktojë saktë nese ato mbetje kanë mbetur nga qëllimi me armë apo si pasojë e punës së tyre në një sevis makinash. Ndërkohë në vijim të hetimeve mbi vrasjen e bankierit Forcat Speciale zhvilluan një aksion në komunën e Fushë Kuqes.
Në të gjithë segmentet që lidhin komunën me superstradën vijojnë kontrollet e automjeteve në hyrje dhe në dalje ndërsa policia ka shoqëruar disa persona për armëmbajtje pa leje.
Policia po ushtron kontrolle edhe në banesat e zonës pranë magazinës ku u gjetën lojra fati të palicensuara dhe 3 skafandra.

Shortlink

Menaxhimi i financave publike 2014-2020

Menaxhimi i financave publike 2014-2020 Auditim administatës e reformim në tatime e dogana


TIRANE- Kufizimi i mundësive për korrupsion është një nga temat qendrore të reformave të menaxhimit të financave publike. Gjatë prezantimit të draftit të parë të Strategjisë së Menaxhimit të Financave Publike 2014-2020 në Ministrinë e Financave, u theksua se korrupsioni ul ndjeshëm eficiencën e shpenzimeve publike dhe pengon zhvillimin e vendit. Kështu, vendi ynë renditet i 116-ti nga 177 vende në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Transparency International duke marrë 31 pikë nga 100 të mundshme. Drafti i Strategjisë u prezantua në prani të ekspertëve ndërkombëtarë nga BE, Banka Botërore, FMN, etj; ku merrnin pjesë edhe ministri i Financave, Shkëlqim Cani, ministrja e Integrimit Evropian, Klajda Gjosha, si dhe ministrja e Shtetit për Inovacionin dhe Administratën Publike, Milena Harito, Drejtor i Përgjithshëm për Zgjerimin nga Komisioni Europian, Christian Danielsson, etj. Gjatë prezantimit të draftit u theksua se “Menaxhimi i financave publike në Shqipëri ka parë përmirësime ndër vite. Progresi i deritanishëm ka qenë më shumë në aspektin teknik dhe ligjor si zbatimi i sistemit elektronik të thesarit, ligji i ri organik i buxhetit dhe i prokurimeve publike etj. Por mbetet shumë për të bërë në forcimin e disiplinës së financave publike”. Cani: Reformimi i tatimeve dhe doganave me rëndësi për menaxhimin e të ardhurave Ministria e Financave do të vazhdojë përpjekjet për forcimin e menaxhimit të të ardhurave duke riorganizuar kornizën legjislative, si dhe reformimin e administratës tatimore dhe doganore. Këtë e deklaroi ministri i Financave, duke u shprehur se borxhi dhe menaxhimi i cash-it do të përmirësohet përmes miratimit të masave dhe procedurave më të mira si dhe përmirësimin e sistemeve elektronike. “BE ka treguar gatishmërinë e mëtejshme për të mbështetur vendin tonë nëpërmjet “Budget Support”, në kuadër të IPA II, bazuar në përmirësimin e menaxhimit të financave publike dhe stabilitetin makroekonomik”, deklaroi ministri Cani. Strategjia e re e Menaxhimit të Financave Publike, përshkruan iniciativat kyçe të reformës që do të zbatohet deri në vitin 2020. “Ne kemi filluar tashmë zbatimin e një sërë masash të rëndësishme të reformave në drejtim të forcimit të financave publike si pjesë e marrëveshjeve me FMN/BB, ku mund të përmendim efektet vjetore të kontrollit të angazhimeve dhe përmirësimin e menaxhimit të thesarit”, u shpreh më tej ministri Cani. Ruajtja e stabilitetit makroekonomik renditet në krye të listës së prioriteteve të Qeverisë. Kuadri fiskal i qëndrueshëm dhe i matshëm do të sigurojë që ky objektiv të arrihet me sukses. “Duke pasur parasysh këto objektiva, është thelbësore të sigurohet që shpenzimet publike të jenë të strukturuara në mënyrë te tillë që të maksimizohet ndikimi i zhvillimit në ekonomi. Prioritet të lartë do të ketë restaurimi i integritetit të procesit të PBA- së dhe rritja e rolit të saj si një gjithëpërfshirës për realizimin e buxhetit vjetor”, deklaroi Cani, duke shtuar, se në këtë kuadër kemi filluar aplikimin e masave për parandalimin e detyrimeve të prapambetura. Çfarë parashikon Strategjia e Menaxhimit të Financave Publike 2014-2020 Prioritet i lartë do të jepet për përmirësimin e sistemeve të kontabilitetit dhe raportimit, përmes përmirësimit të standardeve kombëtare, përmirësimin e menaxhimit financiar dhe kontabël të sistemeve ekzistuese (AGFIS në AFMIS) si dhe do të zgjerohet gradualisht përdorimi i këtyre sistemeve për të përfshirë një grup më të gjerë institucionesh buxhetore. Transparenca, efektiviteti dhe eficenca e shpenzimeve publike do të rritet me forcimin e mëtejshëm të auditimit të brendshëm dhe të sistemeve të kontrollit të brendshëm në nivelet e pushtetit qendror dhe vendor. Rritja e përmirësimit të informacionit fiskal dhe riorganizimi i qasjes nga Parlamenti dhe palët tjera të interesuara, do të rrisë pjesëmarrjen e shoqërisë civile në procesin e mbikëqyrjes së buxhetimit. Në kuadër të mbikëqyrjes efektive të menaxhimit të financave publike, janë planifikuar masa të tjera strategjike nga Kontrolli i Lartë i Shtetit dhe Parlamenti. Ndërkohë që përgjegjësia kryesore i mbetet Ministrisë së Financave, funksionet e menaxhimit të financave publike do të koordinohen ngushtësisht me institucionet e tjera qeveritare, duke përfshirë Departamentin e Administratës Publike, Agjencinë e Prokurimit Publik, Ministrinë e Mirëqenies Sociale dhe të Rinisë, si dhe institucione të pavarura publike (KLSH dhe Parlamenti). Kështu përgjegjësia e përgjithshme për reformën e Menaxhimit të Financave Publike do të ndahet me subjektet e tjera qeveritare përkatëse. Danielsson: Reformat me rëndësi për stabilitetin makroekonomik. Drejtori i Përgjithshëm për Zgjerimin nga Komisioni Europian, Christian Danielsson, shprehu mbështetjen e tij ndaj reformave te paraqitura në prezantimin mbi Strategjinë e Menaxhimit të Financave Publike. Ai i vuri theksin te rëndësia që kanë këto reforma për vendin tonë, për sigurimin e një stabiliteti makroekonomik. “Menaxhim më të fortë të financave publike, transparenca te raportimet financiare dhe reformat në administrimin e taksave duhet të mbeten prioritet”, u shpreh Danielsson, duke e vendosur më tej theksin te respektimi i të drejtave të autorit në një masë më të madhe apo dhe lufta ndaj korrupsionit. Sipas tij politikat e menaxhimit të financave publike në periudhën afatgjatë kanë rëndësi të veçantë në ekonomi dhe siguroi mbështetjen e institucioneve që përfaqëson. 

Shortlink

Google nxjerr tabletën me sensorë 3D

Google do ketë së shpejti tabletën me sensorë 3D nga projekti Tango, që do të dalë në treg në vitin 2015 dhe do të zbatohet në bashkëpunim me Samsung në Korenë e Jugut.

Njoftimi erdhi nga gjigandi Mountain View, në ditën e dytë të konferencës për zhvilluesit në San Francisko.

“Tango” që paraqitet në shkurt është projekti i Google për qëllim krijimin e smartphone dhe tabletë me sensorë 3D të aftë për të krijuar harta tre-dimensionale të mjedisit rrethues dhe të bëhet një mjet potencial për aplikimet për të shtuar realitetin dhe lojrat. Qëllimi i Google, siç njoftoi gjatë një sesioni të konferencës për zhvilluesit në Kaliforni dhe të raportuara nga The Verge, është për të sjellë një version të parë të tabletës për konsumatorët në fillim të vitit të ardhshëm.google

Shortlink

Video Humoristike

Our weather forecast is from Wunderground for WordPress